نماز (3) ارزش حضور قلب در نماز
بسم الله الرحمن الرحیم
بازدید کننده ی بزرگوار! جهت مطالعه ی بهتر و کامتر مطالب این وبلاگ می توانید به وب سایت :::هم اندیشی دینی::: مراجعه بفرمایید.
ارزش حضور قلب در نماز
سؤالی که ذهن بسیاری از نمازگزاران را مشغول کرده این است که چگونه میتوان نمازی با حضور قلب اقامه کرد؟! و چگونه میتوان با اقامهی نماز واقعی از بدیها دور شده و با خدای خود عاشقانه به گفتگو بنشینیم؟!
نماز، بهترین نوع رابطه با خدای متعال است. نماز، محلّی است برای نمایش عصارهی شخصیتی و وجودی انسان. هر اندازه که از تعلقات دنیا دل کنده و با عالم معنویت ارتباط داشته باشیم، به همان نسبت در نمازمان هم حضور قلب بیشتری خواهیم داشت. در واقع نماز، جلسهی امتحانی است که میزان بندگی انسان را به نمایش میگذارد. درست است که در جلسهی امتحان باید دقت لازم را به خرج داد، اما توجه به این نکته هم ضروری است که برای موفقیت در امتحان باید سرمایهی اصلی را از قبل آماده کرد. حقیقت نماز، برقراری ارتباط خاص با خدای رب العالمین است. آیا کسی که در رفتارهای روزمرهی خود ارتباطی با خدای یکتا احساس نمیکند؛ آیا کسی که تنها بر سر سجادهی نماز به یاد ارتباط با خدا میافتد؛ آیا کسی که بیشتر عمر خود را در غفلت از یاد خدا به سر میبرد؛ میتواند هنگام نماز ارتباطی ویژه با خدای خود برقرار ساخته و با تمام وجود، با او به راز و نیاز بپردازد؟! مسلماً چنین نیست.
اگر دوست داریم طعم شیرین نماز را در زندگی خود بچشیم و با آن انس بگیریم، باید در همهی شئون زندگی خود رضای خدای متعال را در نظر داشته باشیم، احکام الهی را بر دیدهی تسلیم نهاده و از صراط مستقیم الهی خارج نشویم. باید «خود» و «خواستههای نفسانی» خویشتن را کنار بگذاریم و نگاهمان را به راه بندگی او بدوزیم. اگر چنین باشیم، خدای متعال هم فرشی از نور، فراراهمان میگسترد تا راهنمای زندگی ما گشته و چراغی از معنویت در وجودمان روشن خواهد کرد. آنگاه در نماز و عبادت، جلوههایی زیبا از خود در وجودمان عیان خواهد کرد. تا جایی که نماز را «شیرینترین»، «لطیفترین» و «عاشقانهترین» عمل خواهیم دید. انشاء الله.
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: وقتی بندهای با همهی وجود برای نماز قیام کند، و قبلش هم متوجه خدای تعالی باشد، بعد از نماز مانند روزی خواهد شد که از مادر زاده شده است.[1]
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: کسی که دو رکعت نماز بخواند و در آن نماز متوجه چیزی از امور دنیا نشود، خداوند گناهانش را میآمرزد.[2]
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: وقتی بندهای برای نماز قیام کند، خداوند سه بار به او روی میکند. اگر در هر سه بار از خداوند روی گرداند و به او توجه نکرد، خداوند از او روی گردان میشود.[3]
پی نوشت ها: [1] . وَ عَنِ النَّبِیِّ (صلیاللهعلیهوآله) إِذَا قَامَ الْعَبْدُ إِلَى الصَّلَاةِ فَکَانَ هَوَاهُ وَ قَلْبُهُ إِلَى اللَّهِ تَعَالَى انْصَرَفَ کَیَوْمَ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ. (مستدرکالوسائل، ج4، ص102) [2] . أَبَا عَبْدِ اللهِ (علیهالسلام) یَقُولُ مَنْ صَلَّى رَکْعَتَیْنِ یَعْلَمُ مَا یَقُولُ فِیهِمَا انْصَرَفَ وَ لَیْسَ بَیْنَهُ وَ بَیْنَ اللهِ ذَنْبٌ (الکافی، ج3، ص266) [3] . عَنْ أَبِی عَبْدِ اللهِ (علیهالسلام) قَالَ إِذَا قَامَ الْعَبْدُ إِلَى الصَّلاةِ أَقْبَلَ اللَّهُ عَلَیْهِ بِوَجْهِهِ فَلَا یَزَالُ مُقْبِلا عَلَیْهِ حَتَّى یَلْتَفِتَ ثَلاثَ مَرَّاتٍ فَإِذَا الْتَفَتَ ثَلاثَ مَرَّاتٍ أَعْرَضَ عَنْهُ. (وسائلالشیعة، ج7، ص288)